Nov 12, 2013

Apple Picking and Grandma Oviedo's Apple Pie Recipe


A few weeks ago I went apple picking, a very common activity here when it's fall, it was definitely a new experience, the funniest part, I think I was the only adult there that had never done it before. Even little kids knew better than me what they were doing.

We went to Eckert's Grafton Farm, we were lucky enough to enjoy nice weather, the country feel of the place was beautiful, the drive there was an adventure by itself, rivers, bald eagles and farms.

Once we started picking apples I was so worried I'd end up with pounds of apples and not know what to do with them, they are worth using for baking and cooking.


I decided to bake my grandma Oviedo's apple pie recipe, my mom bakes me this pie instead of cake every year for my birthday, that's how much I love it!

I was intimidated at first because my grandma was a great cook (Julia Child style!). My mom that knows all her tips and tricks sent me the recipe with extra help here and there. 


This pie definitely has a fall feel and it's perfect for the holiday season, don't be afraid to give it a try!

Grandma Oviedo's Apple Pie

Ingredients

4 medium sized apples (tip no. 1: green apples work the best for apple pie)
2 cups of flour
4 tablespoons of cold water
2 margarine sticks (room temperature)
1 pinch of salt
3/4 cup of sugar (tip no. 2: or less depending on how sweet you want your pie, I used a little less)
Grounded cinnamon to taste (around 1/2 tablespoon)
4 or 5 squares of butter
1 egg


In a bowl mix the flour with the salt and the margarine sticks (one at a time). When is well mixed add the iced water and mix until everything looks even, at this point you can use your hand, (tip no. 3: don't over do it because your hand will warm up the margarine and it'll make the mix hard to handle).When ready chill the dough for at least 30 minutes.


Meanwhile, peel the apples and slice them (tip no. 4: not too thin) and put them on water with a splash of lime to keep them from turning brown.Then put half of the dough on the mold and pinch it with a fork so when it's baking it breathes, and cover with the apple slices (tip no. 5: dry them before putting them on the mold, if they are too moist they'll make your crust soggy). Sprinkle them with sugar and cinnamon, spread the butter squares on top (I forgot to do this :( but my pie still turned out great).



Cover the crust with the rest of the dough and also pinch it with a fork. Glaze with the egg so it gets brown and crispy. Then cook in a preheated oven for around 40-45 minutes at 425° F (220° C).

Let it chill if you don't want the slices to crumble (we couldn't wait) and enjoy!

I even had enough dough left for a mini pie :)

Next week I'll share more pics of the Eckert's Farm, the pumpkin patch and I'll give pumpkin pie a try in time for Thanksgiving (my first! :D), wish me luck.

Love,

PO

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Cosecha de Manzanas y la Receta del Pay de Manzana de la abuela Oviedo

Hace unas semanas visite una granja de cosecha de manzanas, una actividad común en el otoño y definitivamente fue una nueva experiencia en parte porque creo que yo era la única persona adulta que lo hacia por primera vez. Todos los niños sabían mejor que yo lo que hacían.

Fuimos a una granja que se llama Eckert's en Grafton, Illinois. Tuvimos mucha suerte con el clima, la carretera es super bonita, con granjas, águilas migrando por el invierno y ríos.

Cuando empezamos a cosechar manzanas estaba muy preocupada con que hacer con ellas, valen mucho la pena para hornear y cocinar.

Decidí hacer el pay de manzana de mi abuela Oviedo, mi mamá me hace este pay todos mis cumpleaños en lugar de pastel por lo mucho que me gusta!

Estaba un poco intimidada al principio ya que mi abuela era muy buena cocinera (al mero estilo de Julia Child!). Mi mamá me mando la receta y me paso todos los tips y trucos.

Este pay es perfecto para el otoño y la temporada decembrina, ahi les va!

Pay de Manzana de la Abuela Oviedo

Ingredientes
4 manzanas medianas (tip 1: las manzanas verdes son las mejores para hornear)
2 tazas de harina
4 cucharadas de agua fría
2 barras de margarina a temperatura ambiente
1 pizca de sal
3/4 de taza de azúcar (tip 2: o un poco menos dependiendo que tan dulce quieran el pay, yo use un poquito menos y quedo muy bien)
Canela al gusto (mas o menos 1/2 cucharada)
4 o 5 cuadritos de mantequilla
1 huevo

Mezclar la margarina con la sal y la harina (una barra a la vez). Cuando este bien mezclado se agrega el agua fría para hacer una masa, pueden usar su mano, (tip 3: no se amasa demás porque la margarina se calienta con el calor de la mano y puede se un poco difícil de manejar). Cuando este listo se enfría la masa por lo menos 30 minutos.

Mientras tanto, se pelan y rebanan las manzanas (tip 4: no muy delgadas) y se ponen en agua con un poco de jugo de limón para que no se oxiden. La mitad de la masa se usa para cubrir el molde, se pica con un tenedor para que respire mientras se hornea y luego se cubre con las rebanadas de manzana (tip 5: hay que secar bien las manzanas para que no remojen la masa). Se cubren con el azúcar y la canela y se ponen los cuadritos de mantequilla.

Se tapa con el resto de la masa y también se pica con un tenedor para que respire. Se glasea con un huevo para que tenga un toque dorado y crujiente. Se hornea por 40-45 minutos a 220° C (425° F) en un horno precalentado.

Se deja enfriar y esta listo para probarse! A disfrutar!

La próxima semana compartiré mas fotos de Eckert's y de las calabazas y voy a intentar hacer un pay de calabaza en tiempo para el día de Acción de Gracias (mi primero :D ) deseenme suerte!

PO

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